
راهنمای گامبهگام صادرات و واردات در ایران | آشنایی با خدمات ماد امواج آریا
رشد و توسعه اقتصادی کشورها در گرو دو بخش تجارت داخلی و بینالمللی است. صادرات و واردات بهعنوان بخش مهمی از تجارت بینالملل نقش مهمی در ایجاد اشتغال، رشد ناخالص ملی و ایجاد تنوع در بازارها دارد. وجود نیروی انسانی کاربلد، موقعیت ژئوپلیتیکی ویژه و منابع طبیعی سرشار در مقوله صادرات و واردات پتانسیل بالای ایران را نشان میدهد.
بااینحال ورود به عرصه صادرات و واردات بدون داشتن تجربه و آگاهی از قوانین و مقررات، منجر به عدم موفقیت در بازارهای بینالمللی خواهد شد. ازاینرو، راهنمای جامعی آماده کردیم که قدمبهقدم شما را در مسیر صادرات ایران، واردات کالا و قوانین بازرگانی هدایت میکند.
صادرات و واردات چه نقشی در توسعه ایران دارد؟
در دنیای کنونی کشورها نمیتوانند بدون صادرات و واردات کالاها مسائل خود را مدیریت کنند. چراکه تولید و عرضه همه کالاهای مورد نیاز کشور همیشه امکانپذیر و بهصرفه نیست و از سوی دیگر وجود ظرفیت مازاد در تولید برخی کالاها، سبب میشود محصولاتی مازاد بر نیاز کشور وجود داشته باشد؛ بنابراین استفاده از ظرفیتهای صادرات و واردات کالاها امری ضروری و اجتنابناپذیر است. بهاینترتیب برای تولیدات مازاد داخلی بازارهای دیگری پیدا میشود.
انجام صادرات نیاز به برخی ضروریات دارد که از جمله آن میتوان به لزوم بهبود کیفیت تولید اشاره کرد. اگر کیفیت تولیدات داخل ارتقا پیدا نکند قدرت رقابت با کالاهای مشابه خارجی که در سایر کشورها تولید شدهاند را ندارد.
باتوجهبه مسائل ذکر شده در بالا صادرات نقش عمدهای در توسعه اقتصادی کشور دارد. صادرات از سویی باعث افزایش درآمدهای ارزی و از جهتی دیگر سبب کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی میشود. همچنین ارتباط با بازارهای بینالمللی سبب ارتقا فناوریهای داخل کشور نیز میشود.
در مقابل واردات نیز برای کشورها و از جمله کشور ایران، موضوعی حیاتی است؛ با استفاده از ظرفیت واردات میتوان مواد اولیه موردنیاز برای تولید کالاهای داخلی را که نمیتوان در داخل تولید کرد به دست آورد. با استفاده از واردات میتوان در بازارهای داخلی تنوع ایجاد کرد و کیفیت کالاهای موردنیاز را بالا برد.
اما نقش مهم واردات را میتوان در انتقال فناوری و دانش به کشور دانست. این موضوع بهویژه درباره کشورهای درحالتوسعه مانند ایران، اهمیت خود را بیشتر نشان میدهد. تکنولوژی و اطلاعات دستاولی معمولاً در کشورهای توسعهیافته چند گام جلوتر است و با استفاده از واردات هوشمندانه نهتنها میتوان کالاهای پیشرفته را به کشور وارد کرد، بلکه میتوان هزینههای تولید را از طریق واردات ماشینآلات مدرن کاهش داد.

روند و پروسه صادرات ایران چگونه است؟
۱. تحلیل بازار هدف
- نیازهای بازار مقصد باید شناسایی شود
- مقررات صادراتی کشور صادر کننده باید بررسی شود
- مقررات وارداتی کشور وارد کننده باید بررسی شود
- رقبا و مزیت رقابتی محصول صادراتی باید تحلیل شود
۲. آمادهسازی کالا برای صادرات
- کالا باید مطابق با استانداردهای جهانی بستهبندی شود
- گواهینامههای بهداشتی، استاندارد ISO و سایر گواهینامههای لازم باید دریافت شود
۳. دریافت مجوزها و کارت بازرگانی
- در اتاق بازرگانی باید عضو شده و کارت بازرگانی دریافت شود
- از سازمان توسعه تجارت ایران باید مجوز صادرات دریافت شود
۴. قرارداد فروش بینالمللی
- با استفاده از اینکوترمز (EXW, FOB, CIF) باید قرارداد ببندید
- نحوه پرداخت (LC) و پیشپرداخت (OPEN ACCOUNT) را تعیین کنید
۵. حملونقل بینالمللی و بیمه
- روش حمل باید مشخص شود که دریایی، زمینی، هوایی یا ریلی است
- برای پوشش کامل خطرات باید قرارداد بیمه صادراتی منعقد شود
۶. انجام تشریفات گمرکی و ارسال کالا
- اظهارنامه صادراتی در سامانه EPL باید ثبت شود
- گواهی مبدأ، بارنامه، فاکتور تجاری و لیست بستهبندی باید دریافت شود

روند و پروسه واردات کالا به ایران چگونه است؟
۱. انتخاب کالای قابل واردات
- فهرست کالاهای مجاز و اولویتبندی واردات باید بررسی شود
- نیاز بازار داخلی و توجیه اقتصادی واردات باید تحلیل شود
۲. شناسایی تأمینکننده خارجی
- سابقه و کیفیت کار تولیدکننده باید بررسی شود
- پروفرما اینویس برای ثبت سفارش باید دریافت شود
۳. ثبت سفارش در سامانه جامع تجارت
- مشخصات کالا، پروفرما و اطلاعات فروشنده باید ارائه شود
- مجوز واردات باید از وزارت صمت دریافت شود
۴. تخصیص ارز و پرداخت
- برای اختصاص ارز باید درخواست در سامانه نیما ثبت شود
- روش پرداخت حواله ارزی (LC,TT) باید مشخص شود
۵. حملونقل و بیمه
- برای حملونقل باید شرکت بینالمللی معتبر قرارداد منعقد شود
- بارنامه باید تا مقصد نهایی در ایران بیمه شود
۶. ترخیص کالا از گمرک
- مدارک لازم شامل فاکتور، بارنامه، گواهی مبدأ، گواهی بازرسی، قبض انبار باید تهیه شود
- حقوق گمرکی، عوارض و مالیات بر ارزش افزوده باید پرداخت شود

دررابطهبا صادرات و واردات کالا چه قوانین بازرگانی در ایران وجود دارد؟
در امور بازرگانی شخصی مجاز به صادرات و واردات کالا است که کارت بازرگانی را از اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران دریافت کرده باشد. بدون داشتن کارت بازرگانی کسی قادر به صادرات و واردات هیچ کالایی نیست.
برای واردات و صادرات کالا باید تعرفههای گمرکی که در جدول تعرفه گمرکی بهعنوان نرخ حق ورود مشخص شده است، پرداخت شود.
دررابطهبا واردات و صادرات کالاها محدودیتهایی وجود دارد. ورود برخی کالاها به دلایل بهداشتی یا امنیتی ممکن است ممنوع شود؛ از سوی دیگر ورود برخی دیگر از کالاها به دلیل حمایت از تولید داخلی ممکن است محدود یا مشروط شود. برای صادرات برخی کالاها نیز محدودیتهایی وجود دارد که قانونگذار متناسب با شرایط زمان صادرات اعلام میکند.
دررابطهبا پرداختهای بینالمللی نیز باید مطابق مقررات ارزی عمل شود. بانک مرکزی دستورالعملهای لازم و سامانههای رسمی را مشخص میکند.
قوانین تجارت بینالملل وجود یک بیمه معتبر را برای حملونقل بینالمللی ضروری میداند، زیرا حملونقل خارجی ریسک بالایی داشته و احتمال بروز خسارتهای هنگفت را پیشبینی میکند. به همین جهت شناخت مقررات حملونقل بینالمللی ضروری است.

چالشها و موانع موجود در راه تجارت بینالمللی ایران چیست؟
باتوجهبه شرایط ویژه کشور ایران چالشها و موانع خاصی در مسیر تجارت خارجی ایران وجود دارد. وجود این چالشها بر هزینههای بازرگانی بینالملل افزوده و در برخی مواقع ورود یا خروج برخی کالاها را با مشکلات اساسی روبرو میکند. در ادامه مهمترین موانع تجارت خارجی ایران را بیان میکنیم:
- تحریمهای بینالمللی: به دلیل وجود شرایط سیاسی حاکم بر کشور، محدودیتهای متعددی بر امور مربوط به پرداخت هزینههای تجارت بینالمللی ایران وارد شده که خریدوفروش کالاها را با مشکلات متعددی روبرو میکند.

- نوسانات نرخ ارز: با کاهش ارزش پول ملی، نرخ ارز با نوساناتی مواجه میشود که انجام یک معامله عادی را با چالشهای عجیبی مواجه میکند. این موضوع باعث افزایش هزینههای واردات شده و از سودآوری معامله کم میکند.
- کاغذبازیهای اداری: ثبت سفارش کالاها با موانع متعددی روبرو میشود و تأخیر در ثبت کالاها از جمله پیچیدگیهای فرایندهای اداری است. علاوه بر این، تخصیص ارز و ترخیص کالا نیز بهکندی انجام شده و بر مشکلات واردات کالا میافزاید.
- چالشهای لجستیکی: نبود زیرساختهای مناسب و کافی در بنادر و گمرکها موجب بروز مشکلات در حملونقل بینالمللی میشود.
- ضعف در بازاریابی و شناخت بازارهای هدف: به دلیل نبود متخصصان و افراد کاربلد، بازارهای هدف که برای کالاهای صادراتی ایران مناسب هستند بهدرستی شناسایی نمیشوند و به همین دلیل بحث مارکتینگ بهخوبی انجام نمیشود.

نقش شرکت ماد امواج آریا در تسهیل تجارت خارجی
شرکت ماد امواج آریا بهعنوان یکی از شرکتهای باسابقه درخشان در زمینه فعالیتهای بازرگانی خدمات تخصصی زیر را ارائه میکند:
- ثبت سفارش و واردات رسمی تجهیزات الکترونیکی، امنیتی و فناوریهای نوین
- ارائه مشاوره تخصصی در انتخاب بازار هدف و تحلیل قوانین بازرگانی
- ترخیص گمرکی با سرعت بالا از گمرکهای اصلی کشور
- تولید سفارشی تجهیزات با برند اختصاصی مشتری
- عرضه محصولات وارداتی در بازار همراه با خدمات پس از فروش

اگر در شروع مسیر تجارت خارجی خود هستید و قصد دارید واردات یا صادرات انجام دهید یا به محصولات خاصی نیاز دارید، شرکت ماد امواج آریا با بیش از دو دهه تجربه و تخصص بهعنوان شریک تجاری قابلاعتماد در کنار شماست. در فرایند صادرات و واردات مشاوران ما آماده پاسخگویی به سؤالات شما هستند. اگر درخواست مشاوره تخصصی دارید کادر تخصصی ما میتوانند در فرایند پروندههای واردات و صادراتی شما و ارائه راهکارهای اجرایی مناسب شما را راهنمایی کنند.
نتیجهگیری
در این مقاله سعی کردیم راهنمایی جامع برای صادرات و واردات در ایران ارائه کنیم تا با آگاهی از قوانین و مقررات بازرگانی و چالشها و موانع موجود در مسیر صادرات و واردات، نسبت به یکی از مهمترین روشهای توسعه اقتصادی شناخت پیدا کنید.
در امر صادرات و واردات کالا، آشنایی با فرایندها و همکاری با شرکتهای متخصص مانند ماد امواج آریا میتواند مسیر موفقیت را هموارتر کرده و نتایج مطلوبی را در تجارت خارجی شما به همراه داشته باشد.
سؤالات متداول
بله مطابق قوانین تجارت بینالملل وجود کارت بازرگانی برای هر نوع تجارت خارجی ضروری است، به این منظور میتوان از توانایی شرکت ماد امواج آریا استفاده کرد و کالای مورد نیاز خودتان را از طریق شرکت ماد امواج آریا وارد نمایید.
پیداکردن تأمینکننده خارجی یکی از چالشهای تجارت خارجی است، به این منظور میتوان از ظرفیت موجود در نمایشگاههای بینالمللی، پلتفرمهای B2B و مشاوران شرکتهای تخصصی مانند ماد امواج آریا استفاده کرد.
از جمله مدارک مورد نیاز برای ترخیص کالا میتوان به بارنامه، فاکتور، گواهی مبدأ، قبض انبار، مجوزها و ثبت سفارش اشاره کرد.
شرکت ماد امواج در زمینه واردات کالاهایی مانند تجهیزات الکترونیکی، سیستمهای امنیتی، فناوریهای پیشرفته و کالاهای سفارشی فعالیت میکند.
برای صادرات کالا از ایران باید مراحل زیر شامل تحلیل بازار، آمادهسازی کالا، صدور مجوزها، قرارداد فروش، حملونقل و ترخیص طی شود.
Post a comment لغو پاسخ
Related Posts
چالشهای تجارت خارجی در تحریمهای بینالمللی و راهکارهای جایگزین
اعمال تحریمهای بینالمللی در سالهای اخیر بر صنایع و بازرگانی ایران تأثیرات زیادی داشته و…
چالشها و فرصتهای تجارت الکترونیک در بازرگانی بینالملل
در دورانی زندگی میکنیم که استفاده از اینترنت و ابزارهای آنلاین به بخش مهمی از…
۵ اشتباه رایج در قراردادهای بازرگانی | راهکارهای جلوگیری از آن
انجام معاملات و عقد قراردادها در دنیای تجارت بینالملل شرایط و چالشهای خاص خود را…
بررسی بهترین تجربه واردات از چین
تجربه واردات از چین میتواند فرصتی سودآور و هیجانانگیز برای کسبوکارها باشد، اما در عین…