
چالشها و فرصتهای تجارت الکترونیک در بازرگانی بینالملل
در دورانی زندگی میکنیم که استفاده از اینترنت و ابزارهای آنلاین به بخش مهمی از زندگی ما بدل گشتهاند؛ پای این موضوع به تجارت خارجی و بازرگانی بینالملل نیز باز شده و تجارت الکترونیک سهم مهمی در بازرگانی خارجی دارد.
تحولات دیجیتال، بازار جهانی را متحول کرده و امروزه صادرات آنلاین به بخش جداییناپذیر استراتژی کسبوکارها تبدیل شده است. بهطوریکه رشد صادرات آنلاین و معاملات b2b الکترونیک تحولی اساسی در دسترسی به بازارهای بینالمللی ایجاد کرده است.
این تحولات فرصتهای بیسابقهای برای کسبوکارها ایجاد کرده، اما درعینحال چالشهای جدیدی نیز به همراه داشته است. در این مقاله به بررسی عمیقتر این موضوع پرداخته و راهکارهای عملی برای بهرهبرداری از این فرصتها ارائه میکنیم.
تحول در بازرگانی بینالملل به واسطه تجارت الکترونیکی و صادرات آنلاین
با پا به عرصه گذاشتن پلتفرمهای دیجیتال، دیگر مرزهای جغرافیایی میان کشورها معنای حقیقی خود را ندارد. به واسطه تجارت الکترونیکی، امکان دسترسی به بازارهای جهانی برای همه کسبوکارها فارغ از اینکه در کدام نقطه جهان قرار دارند، فراهم شده است. این موضوع حتی شامل حال شرکتهای کوچک و متوسط نیز شده است و این کسبوکارها هم میتوانند از طریق صادرات آنلاین به رقابت با بزرگان صنعت بپردازند.

تجارت الکترونیک چه مزایایی برای بازرگانی بینالملل داشته است؟
۱.کاهش هزینه های عملیاتی
تجارت الکترونیکی این فرصت را فراهم میکند که کسبوکارها بدون حضور واقعی در بازارهای جهانی، محصولات خود را به فروش برسانند. عدم نیاز به حضور فیزیکی در بازارهای خارجی، هزینههای مربوط به آن را کاهش میدهد. از جمله این هزینهها میتوان به هزینه سفرهای تجاری، اجاره غرفه در نمایشگاههای بینالمللی و استخدام نمایندگان خارجی اشاره کرد.
موارد فوق هزینههای سنگینی دارند که پرداخت آنها بهویژه برای کسبوکارهای کوچک امکانپذیر نیست. اما به واسطه تجارت الکترونیک میتوان با هزینهای کمتر از هزار دلار در پلتفرمهایی مانند علیبابا پروفایل و حساب کاربری باز کرد و محصولات را به خریداران بینالمللی عرضه کرد.
۲.دسترسی به بازارهای جدید
به واسطه پدیده صادرات آنلاین این موقعیت برای کسبوکارهای نوپا فراهم شده است که محصولات خود را به تمام نقاط جهان عرضه کنند. استفاده از پلتفرمهای آنلاین بازارهای جدیدی را پیشروی کسبوکارهای کوچک قرار میدهد که پیشازاین وجود نداشته است.
تولیدکنندگان صنایعدستی ایرانی توانستهاند با استفاده از پلتفرمهای آنلاین که به مشتریان در اروپا و آمریکا خدمات ارائه میکنند، محصولات دستساز خود را به آنان ارائه و درآمد دلاری کسب کنند.
۳.سرعت بالای معاملات
سرعت معاملات در بازرگانی بینالملل که بهصورت سنتی انجام میشود بسیار کند و زمانگیر است. اما در مقابل معاملات b2b الکترونیکی در عرض چند روز یا در مواردی چند ساعت انجام میشود.
این موضوع به واسطه سیستم پرداخت آنلاین، ارتباطات لحظهای و قراردادهای دیجیتال سرعت گرفته است. در این مدل معاملاتی چرخه معاملات بهشدت سرعت گرفته است.
۴.افزایش شفافیت
در بازارهای سنتی پیداکردن تولیدکنندگان با مشکلاتی همراه است. زمانی هم که به تولیدکننده دسترسی پیدا میشود امکان مقایسه قیمت با سایر رقبا بهآسانی فراهم نیست. اما در معاملات و صادرات آنلاین، امکان مقایسه لحظهای قیمت، بررسی نظرات سایر خریداران و میزان رضایت از یک تولیدکننده یا فروشنده بهسادگی امکانپذیر است. تجارت الکترونیک b2b، دسترسی به اطلاعات دقیق محصولات را فراهم آورده است. این موضوع باعث ایجاد شفافیت در بازار جهانی شده و به خریداران کمک میکند تصمیمات معقولانهتری بگیرند. صادرات آنلاین به فروشندگان نیز کمک زیادی کرده است. به واسطه معاملات آنلاین بهتر میتوانند جایگاه خود را در بازار پیدا کنند.

چالشهای تجارت الکترونیک در بازرگانی بینالملل
با وجود مزایایی که تجارت الکترونیک در بازرگانی بینالملل ایجاد کرده است، اما این موضوع با چالشهایی نیز همراه است. از جمله این مسائل میتوان به مسائل حقوقی و گمرکی، ریسک پرداختهای بینالمللی، چالشهای لجستیک و حملونقل و رقابت شدید در بازار جهانی اشاره کرد. در ادامه به بررسی هر یک میپردازیم.
۱.مسائل حقوقی و گمرکی
از جمله چالشهایی که در برابر معاملات آنلاین در بازار جهانی وجود دارد میتوان به قوانین حقوقی و بازرگانی هر کشور اشاره کرد. واردات و صادرات کالاها مطابق قوانین خاص هر کشور انجام میشود. این موضوع میتواند به مانعی جدی در برابر معاملات و صادرات آنلاین تبدیل شود.
از جمله قوانین ویژه میتوان به محدودیتهایی خاصی اشاره کرد که برخی کشورها بر روی محصولات الکترونیک اعمال میکنند؛ استانداردهای بستهبندی و برچسبگذاری در کشورهای مختلف متفاوت است و برخی کالاها نیاز به مجوزهای خاصی برای ورود به کشور دارند.
۲.ریسک پرداخت بین المللی
یکی دیگر از چالشهای معاملات b2b الکترونیک پرداختهای بینالمللی است. روشهای پرداخت سنتی مانند حواله بانکی ریسک بالایی دارند. از سوی دیگر نوسانات نرخ ارز میتواند سود معاملات را تحتتأثیر قرار دهد. علاوه بر اینها، برخی پلتفرمها برای معاملات آنلاین، کارمزدهای بالایی دریافت میکنند.
۳.چالش های لجستیک و حمل و نقل
انتخاب روش حملونقل مناسب یکی دیگر از چالشهای تجارت الکترونیک است. انتخاب لجستیک و روش حملونقل به فاکتورهای متعددی بستگی دارد. از جمله این فاکتورها میتوان به هزینه بالاتر در حمل هوایی اشاره کرد. حملونقل هوایی سریعتر اما گرانتر است.
در مقابل حمل دریایی ارزانتر و مقرونبهصرفهتر است؛ اما مدتزمان بیشتری طول میکشد. این مسائل در کنار مشکلات گمرکی میتواند باعث تأخیر در تحویل کالاها شود.
۴.رقابت شدید در بازار جهانی
زمانی که تولیدکنندگان در منطقه و کشور خود فعالیت میکنند، تنها با سایر تولیدکنندگان منطقهای در رقابت هستند. اما ورود به بازار جهانی به معنی رقابت با تولیدکنندگان جهانی و فرامنطقهای است.
در این فضا، برخی رقبا که از نیروی کار ارزانتر بهره میبرند میتوانند محصولات را باقیمت تمام شده ارزانتری به بازار عرضه کنند. برای مثال برخی رقبا مانند چین میتوانند قیمتهای پایینتری ارائه کنند.
علاوه بر قیمت، تنوع کیفیت نیز در بازار جهانی حاکم است. بهاینترتیب کیفیت محصولات رقبا ممکن است بالاتر باشد. افزون بر این، برندهای معروف سهم بازار قابلتوجهی را به خود اختصاص میدهند.

رقابت در بازار جهانی و تجارت الکترونیک چه فرصتهایی را پیش روی کسبوکارها قرار میدهد؟
با مزایا و چالشهای رقابت در بازار جهانی آشنا شدیم. اما سؤال اصلی این است تجارت الکترونیک چه فرصتهایی را برای کسبوکارها به وجود میآورند. از جمله این فرصتها میتوان به گسترش بازار از طریق B2B الکترونیک، استفاده از خدمات تخصصی و توسعه برندینگ دیجیتال اشاره کرد. در ادامه به بررسی هر یک میپردازیم.
۱.گسترش بازار از طریق b2b الکترونیک
زمانی که از روش معاملاتی b2b الکترونیک استفاده کنید به این معناست که بنگاههای تجاری بهصورت مستقیم با یکدیگر وارد معامله میشوند. در چنین حالتی امکان گسترش بازارها وجود دارد.
برای مثال پلتفرمهای تخصصی مانند آمازون بیزینس و علیبابا این امکان را فراهم میکنند که تأمینکنندگان با خریداران بهصورت مستقیم ارتباط برقرار کنند و تولیدکنندگان بهوسیله این پلتفرمها محصولات خود را به مشتریها بفروشند.
خدماتی که پلتفرمهای آنلاینی مثل علیبابا ارائه میکنند شامل سیستمهای رتبهبندی و اعتبارسنجی، خدمات ترجمه حرفهای و ابزارهای مدیریت ارتباط با مشتری است.

۲.استفاده از خدمات تخصصی
برای استفاده از فرصتهایی که بازارهای جهانی آنلاین در خدمت تولیدکنندگان قرار میدهند باید دانش و تخصص استفاده از آنها را به دست آورد. به این منظور میتوان از شرکتهای بازرگانی متخصص بهره برد.
این شرکتها میتوانند خدماتی مانند مشاوره در انتخاب بازارهای هدف، کمک در فرایندهای گمرکی و ارائه راهکارهای حملونقل بهینه را ارائه دهند.
۳.توسعه برندینگ دیجیتال
زمانی که تولیدکنندگان قصد دارند کالا و محصولات خود را در بازارهای آنلاین جهانی عرضه کنند میتوانند با استفاده از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ، به توسعه و گسترش برند خود کمک کنند.
از جمله ابزارهای دیجیتال مارکتینگ که میتوانند به توسعه برندینگ دیجیتال کمک کنند میتوان به بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو، تبلیغات هدفمند در گوگل و شبکههای اجتماعی و تولید محتوای تخصصی برای جذب مشتریان خارجی اشاره کرد.

نتیجهگیری
تجارت الکترونیک مسیر جدیدی در بازرگانی بینالملل باز کرده است. این موضوع باعث ایجاد فرصتهای بینظیری مانند صادرات آنلاین و معاملات B2B الکترونیک شده است؛ بااینحال مشکلات و چالشهای جدیدی نیز به وجود آمده است.
برای استفاده از فرصتهای موجود در بازار جهانی باید از قوانین بینالمللی آگاهی داشت تا بتوان از ابزارهای دیجیتال استفاده هوشمندانهای کرد. کسبوکارهایی که بتوانند این عوامل را بهخوبی مدیریت کنند، میتوانند سهم قابلتوجهی از این بازار روبهرشد به دست آورند.
اگر قصد گسترش کسبوکار خود را در بازارهای بینالمللی دارید، توصیه میکنیم از مشاوره کارشناسان متخصص بهره ببرید. کارشناسان میتوانند به شما در تحقیقات بازار کمک کنند. بهاینترتیب میتوانید بهتدریج و با برنامهریزی دقیق وارد بازارهای جدید شوید. برای دریافت راهنمایی بیشتر در زمینه معاملات B2B الکترونیک و صادرات آنلاین در بازار جهانی با کارشناسان ما تماس بگیرید.
سوالات پرتکرار
بله کسبوکارهای کوچک با استفاده از پلتفرمهای دیجیتال و بهرهگیری از خدمات شرکتهای بازرگانی میتوانند با هزینه معقول به بازارهای جهانی دسترسی پیدا کنند.
راهکارهای مناسب برای کاهش ریسک عبارتاند از روشهای پرداخت ایمن، بررسی سوابق تجاری طرف مقابل و همکاری با شرکتهای واسط معتبر
شرکت ماد امواج آریا با بیش از ۱۵ سال تجربه، خدمات متنوعی در زمینه واردات از پایهایترین موارد تا دریافت کالا در کشور ارائه می دهد.
برای اینکه شرکتهای نوپا بتوانند با چین ارتباط برقرار کرده و خرید اعتباری انجام دهند باید از خدمات شرکتهای بازرگانی معتبر مانند ماد امواج آریا استفاده کرده و امکان خرید اعتباری را به دست آورند.
از جمله عوامل کلیدی موفقیت در صادرات آنلاین میتوان به شناخت دقیق بازار هدف، کیفیت محصول، قیمتگذاری رقابتی و پشتیبانی قوی پس از فروش اشاره کرد.
Post a comment لغو پاسخ
Related Posts
چالشهای تجارت خارجی در تحریمهای بینالمللی و راهکارهای جایگزین
اعمال تحریمهای بینالمللی در سالهای اخیر بر صنایع و بازرگانی ایران تأثیرات زیادی داشته و…
۵ اشتباه رایج در قراردادهای بازرگانی | راهکارهای جلوگیری از آن
انجام معاملات و عقد قراردادها در دنیای تجارت بینالملل شرایط و چالشهای خاص خود را…
بررسی بهترین تجربه واردات از چین
تجربه واردات از چین میتواند فرصتی سودآور و هیجانانگیز برای کسبوکارها باشد، اما در عین…
هدف از صادرات چیست: هر آنچه که باید در این باره بدانید
بسیاری از تولیدکنندگان ایرانی یا از صادرات اجتناب میکنند یا سهم آن در کسبوکارشان ناچیز…